Primus inter pares. Cobi Posted March 1, 2024 Share Posted March 1, 2024 Uvod Ovaj tutorial služiće sadašnjim i budućim igračima sa ciljem unapređenja RPa. Vodič je u celosti tačan; kao takav predstavlja osnovu za svakog igrača koji želi da stekne ili unapredi svoje RolePlay veštine. Ukazaće prvenstveno na najosnovnije stvari,šta treba izbegavati,najčešće greške i još toga. Osnovni koncept Ovaj deo sekcije odnosi se na nove RPere,ako smatrate sebe iskusnijim preskočite ili pročitajte ovo u kratkim crtama. /b (poruka) - OOC "out of character" Komanda koja vam omogućava interakciju sa igračima iz vaše okoline,nevezano za dešavanja u igri. Primer: /b Otišao sam OFF,moram u školu sutra. T (poruka) - IC "in character" Sušta suprotnost OOC chata,korišćenje paragrafa sa ciljem vođenja dijaloga između vaših karaktera. Primer: (T) - Čoveče smiri se,uhvatiće te policija. /me (akcija) Komanda koja se koristi kada detaljišete akciju koju planirate da izvedete vašim karakterom. Treba da bude pre svega tačna i jasna,nemojte se voditi onim "što duže to bolje". Primer : * Petar_Petrovic namerno upućuje Kiana u pogrešnom smeru,ne mari za ishod te odluke. /do (opis) Komanda koja se koristi kada opisujete bilo šta vezano za vašeg karaktera ili tražite detalje. Primer: * Da li bi gume na autu bile izbušene? ((Petar_Petrovic)) Primer: * Petrov mobilni nema više kredita usled prekomerene telefonije. ((Petar_Petrovic)) /ame (radnja) Komanda koja se koristi za isključivo jednu,kratku radnju koja traje određeni vremenski period. Ranije vrlo često korišćena za lični opis karaktera,ali pojavom komande /izgled izgubila je tu funkciju. Posebno upotrebljiva u situacijama kada je okolina ispunjena većim brojem igrača,komanda se ukazuje iznad glave vašeg karaktera i traje par sekundi. Primer: Petar_Petrovic se smeje. Primer: Petar_Petrovic slaže kutije. Primer: Petar_Petrovic priča telefonom. /attempt (radnja) Komanda koja se koristi kada vaš karakater pokušava da izvede neku radnju u situacijama koje su proizvodne. Striktno je izbegavati,osim u indirektnim interakcijama sa ostalim igračima i samostalnim RPom sa neživom prirodom. Korišćenje ove komande u direktnoj interakciji sa igračem nije moguća,unapred određuje ishod i ne dozvoljava suprotnom igraču dalje opcije. Primer: Petar_Petrovic pokušava da pogodi unutrašnjost koša i uspeva! Primer: Petar_Petrovic pokušava da upali motor vozila i ne uspeva! Efektivan RolePlay Pravilno korišćenje IC chata - Pravilno korišćenje gramatike prilikom upotrebe ic chata igra svoju ulogu. Jedan red preodređen je za jednu misao,odnosno jednu rečenicu. Kada stavite tačku (.) završili ste sa tim redom,započinjete novi,kao što u pravom životu pravite malu pauzu prilikom završetka rečenice. Pravilno : Petar_Petrovic kaze: Danas neću da vozim moju tahomu. Petar_Petrovic kaze: Mislio sam da je bolje da idemo pešice? Nepravilno : Petar_Petrovic kaze: Danas neću da vozim moju tahomu. Mislio sam da je bolje da idemo pešice? U ic chatu ne koristite skraćenice i ne služite se emojima. Koristite jezik koji je officijalan na serveru (srpsko-hrvatski),bez korišćenja anglicizama i reči bilo kog drugog jezika,osim reči koje su usvojene kod nas i za njih ne postoji adekvatna zamena na našem jeziku. Pravilno korišćenje RP komandi - Kao i kod chata bitno je pravilno korišćenja znakova interpunkcije,jedna misao - jedna rečenica,onog momenta kad stavite tačku završavate sa tom komandom. Prilikom pisanja možete da koristite( , - ; ) sa ciljem da rastavite složenu rečenicu na proste. Pravilno : *Petar_Petrovic povlači ključ na bravi,otvara vrata svoje kuće. (Kada odvajate složenu rečenicu na dve proste,povezane rečenice.) *Petar_Petrovic svom težinom upada u kožnu garnituru - odmara kičmu. (Kad se nadovezujete) *Petar_Petrovic ispija poslednje gutljaje Coca-Cole; briše rukom vrh patika. (Kad delite složenu rečenicu na dve proste. KADA STAVITE ; NE POČINJETE VELIKIM SLOVOM OSIM U SLUČAJU IMENA,TO JE I DALJE ISTA REČENICA!) Nepravilno : Petar_Petrovic povlači ključ na bravi / otvara vrata svoje kuće. Petar_Petrovic svom težinom upada u kožnu garnituru. On Odmara kičmu. Petar_Petrovic ispija poslednje gutljaje Coca-Cole // briše rukom vrh patika. Ne mešate jezike prilkom RPa. Prilikom interakcija sa drugima možete da smestite najviše 2 radnje u /me komandi,sve izvan toga je RP2WIN. U situacijama kad RPate sami i trenutačno nemate dodirnih tačaka sa ostalim igračima možete dodati treću radnju. Ne RPajte vaše misli u /me komandi,komanda se koristi za vidljive akcije a drugi igrači nisu čitači misli. U situacijama kojim dođe do zabune tokom RPa NE KORISTITE /DO U VIDU OOC CHATA,sačekajte da se RP završi i onda aludirajte na greške. Ovim ste učinili veću grešku nego korišćenjem OOC chata tokom RPa. Nepravilno : *ALO DEBILČINO IZRPAO SAM DA VADIM GUN,JESI DEBIL? ((Petar_Petrovic)) Kada pišete svote novca,ne dodajete nikakve sufikse i prefikse u vidu zagrade tipa: ((1000$)),jednostavno napišete 1000$. Komandu /attempt ne koristite u međusobnim interakcijama,kao što je navedeno gore. Najčešće se greši njenim računanjem prilikom Beefa. PRI TUČI KOMANDE SE KORISTE MINIMALNO NA POČETKU,VIDLJIVO JE PO SKRIPTI I TRAJE ISKLJUČIVO DO LOW HEALTHBARA! (tipka F se ne koristi,zbog nejednakosti svih stilova,što može unapred da odredi pobednika) Nepravilno : *Petar_Petrovic pokušava da onesvesti Kiana i uspeva! Nepravilno : OOC: Idemo do tri /attempta,ko prvi uruči udarac pobeđuje. U IC chatu ne pišete radnje koje bi trebale da stoje u /ame komandi,čim napišete nešto odma zatim iskucate radnju za koju želite da traje paralelno dok vaš karakter izgovara rečenicu. Nepravilno : Petar_Petrovic kaze: *Kroz smeh* Gde si se izgubio? Petar_Petrovic kaze: Ovo je prava ludnica. *dobacuje Kianu* Pravilno : Petar_Petrovic kaze: Gde si se izgubio? /ame se smeška. Petar Petrovic kaze: Ovo je prava ludnica. /ame dobacuje Kianu. RolePlay u vašoj okolini - Ako se nešto dešava u okolini vašeg karaktera onda RPajte u skladu sa situacijom,ne postoji ništa gore nego kad neko biva upucan,uboden ili je na pomolu neka intezivna situacija tog tipa i vi ne radite apsolutno ništa. Vaš karakter je u klubu,dolazi do pucnjave - on nastavlja da igra i nadiže piće. Razmislite kako bi vi odreagovali da čujete pucnjavu u pravom životu ili vidite neki nemili prizor,takvu reakciju prenesite vašem karakteru kako bi RP u kojem učestvujete imao smisla. Realizam - Da bi bili smatrani dobrim RPerom potrebno da je pokažete realistično ponašanja vašeg karatera. Ako uzmete drogu bilo kog tipa i posle par minuta koračate kao da se ništa nije desilo onda ne RPate realistično. Porocima činite vaše karaktere zanimljivim kao individuama,ali samo ako znate jasne uzroke i posledice bilo koje zavisti. Ako RPate nerealistične tendencije vrlo brzo ćete srušiti sliku o vama u očima drugih RPera. STAGE 1: Konverzacija. STAGE 2: /Me STAGE 3: /Do STAGE 4: Animacija. Nepogrešivi redosled po kojim se upravljate uvek. ~ Cobi 1 Link to comment https://www.sarp.gg/forum/topic/1070301-tutorialpravilno-kori%C5%A1%C4%87enje-rp-komandi-i-efektivan-roleplay/
Furnell_Norman Posted March 1, 2024 Share Posted March 1, 2024 @Dzony_Wallton jedi igrace zuuum, rokni ga u jogurt eee Link to comment https://www.sarp.gg/forum/topic/1070301-tutorialpravilno-kori%C5%A1%C4%87enje-rp-komandi-i-efektivan-roleplay/#findComment-5786172
Kad pušimo pada magla na pola Sarajeva gujna Posted March 1, 2024 Share Posted March 1, 2024 Lijepo ispisano i objašnjeno, mislim da je perfektno za nove RP-ere koji tek ulaze u sferu RP-a a i za one koji su u ovim vodama iskusniji i više upoznati sa svime što si spomenuo, pogotovo mi se sviđa dio sa /me komandama vezano za "što duže to bolje". Mislim da to predstavlja današnju svakodnevnicu RP-era na serveru, kojima je u glavi da što vise chat-a pokriju sa svojom ispisanom /me komandom koja nema veze sa vezom. Svaka čast. Link to comment https://www.sarp.gg/forum/topic/1070301-tutorialpravilno-kori%C5%A1%C4%87enje-rp-komandi-i-efektivan-roleplay/#findComment-5786222
Soul Posted March 2, 2024 Share Posted March 2, 2024 Cobi brat zna sta radi, steta sto propade ovaj trud jer nema sanse da ce novi rperi doci na forum i citati kako rpati. Svakako svaka cast na ovome Link to comment https://www.sarp.gg/forum/topic/1070301-tutorialpravilno-kori%C5%A1%C4%87enje-rp-komandi-i-efektivan-roleplay/#findComment-5786348
Kakvi su potezi takvi su igraci Rashawn_Powell Posted March 2, 2024 Share Posted March 2, 2024 Dosta lepo i veoma jednostavno napisano, sto je + Link to comment https://www.sarp.gg/forum/topic/1070301-tutorialpravilno-kori%C5%A1%C4%87enje-rp-komandi-i-efektivan-roleplay/#findComment-5786403
Primus inter pares. Cobi Posted March 2, 2024 Author Share Posted March 2, 2024 2 hours ago, Soul said: Cobi brat zna sta radi, steta sto propade ovaj trud jer nema sanse da ce novi rperi doci na forum i citati kako rpati. Svakako svaka cast na ovome "Iskusniji" RPeri su takođe ciljana grupa,svakakav debilizam se viđa na serveru svakodnevno,nažalost. Link to comment https://www.sarp.gg/forum/topic/1070301-tutorialpravilno-kori%C5%A1%C4%87enje-rp-komandi-i-efektivan-roleplay/#findComment-5786426
,,nebo Tvojom hvalom odjekuje, zemlja slavi svoga Spasitelja" Vilgot_Sundqvist Posted March 2, 2024 Share Posted March 2, 2024 5 minutes ago, Cobi said: grupa,svakakav debilizam se viđa na serveru svakodnevno ne mozes reci debilizam, malo je bezobrazno koristiti takvu rec za igrace koji jednostavno ne znaju. tutorijal kao tutorijal vec u vecini slucajeva vidjen kod prethodnih, samo mozda malo bolje objasnjen, tebi svakako hvala na izdvojenom vremenu i trudu za ovo. lock Link to comment https://www.sarp.gg/forum/topic/1070301-tutorialpravilno-kori%C5%A1%C4%87enje-rp-komandi-i-efektivan-roleplay/#findComment-5786434
Recommended Posts