Jump to content

Locked [TUTORIAL]Pravilno korišćenje RP komandi i efektivan RolePlay.

Recommended Posts

• Primus inter pares.
  • Uvod

Ovaj tutorial služiće sadašnjim i budućim igračima sa ciljem unapređenja RPa. Vodič je u celosti tačan; kao takav predstavlja osnovu za svakog igrača koji želi da stekne ili unapredi svoje RolePlay veštine. Ukazaće prvenstveno na najosnovnije stvari,šta treba izbegavati,najčešće greške i još toga.

Osnovni koncept

Ovaj deo sekcije odnosi se na nove RPere,ako smatrate sebe iskusnijim preskočite ili pročitajte ovo u kratkim crtama.

/b (poruka) - OOC "out of character"

Komanda koja vam omogućava interakciju sa igračima iz vaše okoline,nevezano za dešavanja u igri.

Primer:  /b  Otišao sam OFF,moram u školu sutra.

T (poruka) - IC "in character"

Sušta suprotnost OOC chata,korišćenje paragrafa sa ciljem vođenja dijaloga između vaših karaktera.

Primer: (T)  - Čoveče smiri se,uhvatiće te policija.

/me (akcija)

Komanda koja se koristi kada detaljišete akciju koju planirate da izvedete vašim karakterom. Treba da bude pre svega tačna i jasna,nemojte se voditi onim "što duže to bolje".

Primer : * Petar_Petrovic namerno upućuje Kiana u pogrešnom smeru,ne mari za ishod te odluke.

/do (opis)

Komanda koja se koristi kada opisujete bilo šta vezano za vašeg karaktera ili tražite detalje.

Primer: * Da li bi gume na autu bile izbušene? ((Petar_Petrovic))

Primer: * Petrov mobilni nema više kredita usled prekomerene telefonije. ((Petar_Petrovic))

/ame (radnja)

Komanda koja se koristi za isključivo jednu,kratku radnju koja traje određeni vremenski period. Ranije vrlo često korišćena za lični opis karaktera,ali pojavom komande /izgled izgubila je tu funkciju. Posebno upotrebljiva u situacijama kada je okolina ispunjena većim brojem igrača,komanda se ukazuje iznad glave vašeg karaktera i traje par sekundi.

Primer:  Petar_Petrovic se smeje.

Primer:  Petar_Petrovic slaže kutije.

Primer: Petar_Petrovic priča telefonom.

/attempt (radnja)

Komanda koja se koristi kada vaš karakater pokušava da izvede neku radnju u situacijama koje su proizvodne. Striktno je izbegavati,osim u indirektnim interakcijama sa ostalim igračima i samostalnim RPom sa neživom prirodom. Korišćenje ove komande u direktnoj interakciji sa igračem nije moguća,unapred određuje ishod i ne dozvoljava suprotnom igraču dalje opcije.

Primer: Petar_Petrovic pokušava da pogodi unutrašnjost koša i uspeva!

Primer: Petar_Petrovic pokušava da upali motor vozila i ne uspeva!

Efektivan RolePlay

• Pravilno korišćenje IC chata - Pravilno korišćenje gramatike prilikom upotrebe ic chata igra svoju ulogu. Jedan red preodređen je za jednu misao,odnosno jednu rečenicu. Kada stavite tačku (.) završili ste sa tim redom,započinjete novi,kao što u pravom životu pravite malu pauzu prilikom završetka rečenice.

Pravilno :  Petar_Petrovic kaze: Danas neću da vozim moju tahomu.

Petar_Petrovic kaze: Mislio sam da je bolje da idemo pešice?

Nepravilno :  Petar_Petrovic kaze: Danas neću da vozim moju tahomu. Mislio sam da je bolje da idemo pešice?

U ic chatu ne koristite skraćenice i ne služite se emojima. Koristite jezik koji je officijalan na serveru (srpsko-hrvatski),bez korišćenja anglicizama i reči bilo kog drugog jezika,osim reči koje su usvojene kod nas i za njih ne postoji adekvatna zamena na našem jeziku. 

• Pravilno korišćenje RP komandi - Kao i kod chata bitno je pravilno korišćenja znakova interpunkcije,jedna misao - jedna rečenica,onog momenta kad stavite tačku završavate sa tom komandom. Prilikom pisanja možete da koristite( , - ; ) sa ciljem da rastavite složenu rečenicu na proste.

Pravilno : *Petar_Petrovic povlači ključ na bravi,otvara vrata svoje kuće.

(Kada odvajate složenu rečenicu na dve proste,povezane rečenice.)

*Petar_Petrovic svom težinom upada u kožnu garnituru - odmara kičmu.

(Kad se nadovezujete)

*Petar_Petrovic ispija poslednje gutljaje Coca-Cole; briše rukom vrh patika.

(Kad delite složenu rečenicu na dve proste. KADA STAVITE ; NE POČINJETE VELIKIM SLOVOM OSIM U SLUČAJU IMENA,TO JE I DALJE ISTA REČENICA!)

Nepravilno : Petar_Petrovic povlači ključ na bravi / otvara vrata svoje kuće.

Petar_Petrovic svom težinom upada u kožnu garnituru. On Odmara kičmu.

Petar_Petrovic ispija poslednje gutljaje Coca-Cole // briše rukom vrh patika.

Ne mešate jezike prilkom RPa. Prilikom interakcija sa drugima možete da smestite najviše 2 radnje u /me komandi,sve izvan toga je RP2WIN. U situacijama kad RPate sami i trenutačno nemate dodirnih tačaka sa ostalim igračima možete dodati treću radnju. Ne RPajte vaše misli u /me komandi,komanda se koristi za vidljive akcije a drugi igrači nisu čitači misli.

U situacijama kojim dođe do zabune tokom RPa NE KORISTITE /DO U VIDU OOC CHATA,sačekajte da se RP završi i onda aludirajte na greške. Ovim ste učinili veću grešku nego korišćenjem OOC chata tokom RPa.

Nepravilno : *ALO DEBILČINO IZRPAO SAM DA VADIM GUN,JESI DEBIL? ((Petar_Petrovic))

Kada pišete svote novca,ne dodajete nikakve sufikse i prefikse u vidu zagrade tipa: ((1000$)),jednostavno napišete 1000$.

Komandu /attempt ne koristite u međusobnim interakcijama,kao što je navedeno gore. Najčešće se greši njenim računanjem prilikom Beefa.

PRI TUČI KOMANDE SE KORISTE MINIMALNO NA POČETKU,VIDLJIVO JE PO SKRIPTI I TRAJE ISKLJUČIVO DO LOW HEALTHBARA! (tipka F se ne koristi,zbog nejednakosti svih stilova,što može unapred da odredi pobednika) 

Nepravilno : *Petar_Petrovic pokušava da onesvesti Kiana i uspeva! 

Nepravilno : OOC: Idemo do tri /attempta,ko prvi uruči udarac pobeđuje. 

U IC chatu ne pišete radnje koje bi trebale da stoje u /ame komandi,čim napišete nešto odma zatim iskucate radnju za koju želite da traje paralelno dok vaš karakter izgovara rečenicu.

Nepravilno : Petar_Petrovic kaze: *Kroz smeh* Gde si se izgubio?

Petar_Petrovic kaze: Ovo je prava ludnica. *dobacuje Kianu*

Pravilno : Petar_Petrovic kaze: Gde si se izgubio?

/ame se smeška.

Petar Petrovic kaze: Ovo je prava ludnica.

/ame dobacuje Kianu.

• RolePlay u vašoj okolini - Ako se nešto dešava u okolini vašeg karaktera onda RPajte u skladu sa situacijom,ne postoji ništa gore nego kad neko biva upucan,uboden ili je na pomolu neka intezivna situacija tog tipa i vi ne radite apsolutno ništa. Vaš karakter je u klubu,dolazi do pucnjave - on nastavlja da igra i nadiže piće. Razmislite kako bi vi odreagovali da čujete pucnjavu u pravom životu ili vidite neki nemili prizor,takvu reakciju prenesite vašem karakteru kako bi RP u kojem učestvujete imao smisla.

• Realizam - Da bi bili smatrani dobrim RPerom potrebno da je pokažete realistično ponašanja vašeg karatera. Ako uzmete drogu bilo kog tipa i posle par minuta koračate kao da se ništa nije desilo onda ne RPate realistično. Porocima činite vaše karaktere zanimljivim kao individuama,ali samo ako znate jasne uzroke i posledice bilo koje zavisti. Ako RPate nerealistične tendencije vrlo brzo ćete srušiti sliku o vama u očima drugih RPera.

STAGE 1: Konverzacija.

STAGE 2: /Me

STAGE 3: /Do

STAGE 4: Animacija.

Nepogrešivi redosled po kojim se upravljate uvek.

~ Cobi

• Like 1
  • Kad pušimo pada magla na pola Sarajeva
  • Lijepo ispisano i objašnjeno, mislim da je perfektno za nove RP-ere koji tek ulaze u sferu RP-a a i za one koji su u ovim vodama iskusniji i više upoznati sa svime što si spomenuo, pogotovo mi se sviđa dio sa /me komandama vezano za "što duže to bolje". Mislim da to predstavlja današnju svakodnevnicu RP-era na serveru, kojima je u glavi da što vise chat-a pokriju sa svojom ispisanom /me komandom koja nema veze sa vezom. Svaka čast.

Cobi brat zna sta radi, steta sto propade ovaj trud jer nema sanse da ce novi rperi doci na forum i citati kako rpati. Svakako svaka cast na ovome

• Kakvi su potezi takvi su igraci
  • Primus inter pares.
  • 2 hours ago, Soul said:

Cobi brat zna sta radi, steta sto propade ovaj trud jer nema sanse da ce novi rperi doci na forum i citati kako rpati. Svakako svaka cast na ovome

"Iskusniji" RPeri su takođe ciljana grupa,svakakav debilizam se viđa na serveru svakodnevno,nažalost.

• ,,nebo Tvojom hvalom odjekuje, zemlja slavi svoga Spasitelja"
  • 5 minutes ago, Cobi said:

grupa,svakakav debilizam se viđa na serveru svakodnevno

ne mozes reci debilizam, malo je bezobrazno koristiti takvu rec za igrace koji jednostavno ne znaju.

tutorijal kao tutorijal vec u vecini slucajeva vidjen kod prethodnih, samo mozda malo bolje objasnjen, tebi svakako hvala na izdvojenom vremenu i trudu za ovo.

lock

Guest
    This topic is now closed to further replies.
    • Create New...