Jump to content

Locked Dev-News 2021!

Recommended Posts

Pozdrav svima,

Dugo se nismo oglasavali (barem javno) povodom updatea samog SAMP servera pa cu to pokusati da razjasnim i uvedem neke promjene vezane za citav nacin daljnjeg update-ovanja servera. 

Kao sto sam rekao doci ce do promjena, a dvije bitnije se odnose na nacin obavjestavanja igraca o updateovanju servera i sami nacin funkcionisanja updatea.

Naime, vec dugi niz godina (od kad server postoji) - updateovi su u 90% slucajeva najavljivani svakih par mjeseci i oni donose po 50, 100, 200+ promjena (ukljucujuci bug fix, nove sistemi, nove mape itd). Taj nacin je u jednu ruku dobar. Vi kao igraci dobijate odjednom hrpu novih stvari za istrazivati, medjutim u mnogim kategorijama taj nacin donosi dosta toga loseg. Te lose stvari su nestabilnost, cesti bugovi, netestirani sistemi, zaboravljeni featureovi itd.

Kao soluciju za to odlucio sam da promijenim tu politiku i da updateove vrsimo na sedmicnoj ili mjesecnoj bazi, gdje ce novi sistemi, bug fixovi, promjene itd itd dolaziti dosta brze nego sto je to u ovom trenutku slucaj. Prednosti su vjerovatno jasne. Igraci ce svako malo dobijati nove zanimljive stvari koje mogu da isprobaju a server ce brze da se puni raznim stvarima sto ce kao rezultati imati da svima bude ugodnija/ljepsa igra na serveru, dok ce se sa druge strane izbjeci velike nestabilnosti i promjene na koje igraci moraju da se priviknu velikim updateima koje smo do sada praktikovali.

Sto se tice novog nacina obavjestavanja, do sada sam pisao major release (velike updateove) changelogove. To je, koliko primijetim, dovelo do toga da mnogi igraci misle da se na serveru ne radi nista. Prije par dana sam dodao da mozete pratiti Build number (broj u zagradi pored verzije moda) na kom mozete da pratite koliko je priblizno izmijena napravljeno, medjutim naravno da to nije dovoljno da bi znali o cemu se radi.

Svaki novi update, mali fix itd. objavljivace se u Server development sekciji na forumu i svi igraci ce imati uvid u promjene koje se desavaju na serveru.

Kao dodatni izvor informacija pokusacemo zanimljive nove sisteme, mape i uopste feature-ove snimati na YT kanalu Skill Arene.

Sledeci dio ove price ce vjerovatno biti Web Aplikacija, ali o tom potom. Trenutno je sav fokus usmjeren na SAMP server.

Budite mi dobri i vidimo se na serveru.

https://www.sarp.gg/forum/topic/858235-dev-news-2021/

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...