Jump to content

Locked [TUTORIJAL] Pisanje priče za fakcije

Blunt

Recommended Posts

• [SA] Zamjenik Vođe RPE
  • Prije svega pozdrav svima, ja sam Chris, svima poznatiji kao Blunt. U ovom tutorijalu vam objašnjavam kako napisati priču za fakciju. Pišem tutorijal zato što sam vidio x puta da likovima odbijaju fakcije jer ne znaju napisat priču, ili sve prekopiraju sa wikipedije.

Upoznavanje sa fakcijom

Prije nego krenete pisat priču za fakciju, logično, trebate se upoznati sa fakcijom, njezinim početcima, pa sve do sadašnjosti. Nađete sve podatke o setu koji rpate, istražite sve moguće izvore, podizvore, i podatke o istom. Vjerujte mi, više se isplati istraživat da napišete bolju priču, nego previše žurit, ima vremena. Nikako ne kopirajte stvari sa wikipedije, prijevod zna bit netočan, nećete biti upućeni u set i rpat ćete krivo, nećete napravit dobru fakciju.

Pisanje priče

Kada ste lijepo istražili sve o vašoj fakciji, krećete pisati priču koju ćete slati FM timu i objaviti kao fakciju. Kao što sam rekao gore ne možete kopirati sve sa wikipedije, FM tim nisu glupi i primjetit će kada ste sve iskopirali sa wikipedije, primjetit će da se ne trudite za fakciju i odbit će vas, usput nećete imat znanja o setu koji rpate.

Započet ćete tako što prvo napišete neke osnovne informacije o setu (npr. Ko su oni (taj set koji rpate), kada su osnovani i tko ih je osnovao, čime se bave, i slično).

Zatim u priči ostavljate neke slike od seta koji rpate, neke hit-upove, članove tog seta ili slično. (Ovo je primjer za gang set, no ovaj tutorijal pišem za sve vrste fakcija). 

Ovako, predlažem da si napravite plan pisanja, to znači da pišete u određenim natuknicama. Ja najčešće dok pišem priču za fakciju napravim si natuknice i za svaku natuknicu napišem ono važno o setu, sve što znam i što je bitno za priču. 

Neke od natuknica mogu biti: History, Location, Criminal Activities, Culture, Membership, Hijerarhija u fakciji i slično, sve što vam padne napamet da je bitno za priču fakcije. I za svaku natuknicu da dobro razmislite šta ćete pisat, i svaku natuknicu da dobro proučite, imate mali milion izvora iz koje možete naučiti hrpu stvari o setu koji rpate. NE BUDITE LJENI !

Hijerarhija

Ovo je samo kratki savjet kod otvaranja fakcija, dobro odlučite o vašim članovima, ko će biti koji rank, ko je koliko spreman, ko ima koliko znanja.

I nikako nemojte žuriti za rpom, ima vremena, prvo sredite sve što vam je potrebno za fakciju, od discorda, modova, priče, i tek dok malo savjetujete članove koji nisu upućeni u fakciju, onda krenite sa rpom.

Hvala svima što ste čitali ovaj tutorijal, nadam se da je pomogao nekima sa malo manje iskustva.

Napominjem: Ovo je tutorijal bukvalno OSNOVA za otvaranje fakcija, samo oko pisanja priče.

Credits: @Blunt :D

Edited by Blunt

produzi ga malo slobodno, ali da si naveo basbas osnove jesi, ima tu jos stvari, slike, sajtovi za slike, velicina slova boja, sam izgled threada, informacije koje su bitne, kreativnost itd

navedi jos stvari slobodno @Blunt nmp daj vise paznje modovima, daj neke sajtove (ne link logicno imena daj gde da traze posto nema onog foruma), hierarhija u smislu rankova, za koji mob, za koji rp, prosiri ga malo slobodno, ovo mi je mnogo kratko da dobije approve

Edited by Delorean
    On 2/27/2022 at 9:27 PM, Delorean said:

produzi ga malo slobodno, ali da si naveo basbas osnove jesi, ima tu jos stvari, slike, sajtovi za slike, velicina slova boja, sam izgled threada, informacije koje su bitne, kreativnost itd

navedi jos stvari slobodno @Blunt nmp daj vise paznje modovima, daj neke sajtove (ne link logicno imena daj gde da traze posto nema onog foruma), hierarhija u smislu rankova, za koji mob, za koji rp, prosiri ga malo slobodno, ovo mi je mnogo kratko da dobije approve

dosta toga nije objasnjeno, treba vise ili smislenije da se ispise da bi neko to shvatio kako treba

• [SA] Zamjenik Vođe RPE
  • On 2/27/2022 at 9:27 PM, Delorean said:

zato sam napomenio da je ovo tutorijal za pisanje price za fakciju, a ne kako osnovati fakciju ili nesto slicno, pisem uglavnom o prici fakcije, modovi i slicno nemaju veze sa pricom.

zasluzuje lik pohvalu sto se potrudio

ali svako ko je kompetentan i kome bi trebalo da se uostalom i dozvoli da se vodi fakcija zna ovo sve i sam

sve u svemu dobro je sta smarate, objasnjeno u kratke crte i ono sto treba da se uradi. Sve ostalo sto je “izostavljeno” treba covek sam uraditi, taj koji pise

15 hours ago, Roman said:

zasluzuje lik pohvalu sto se potrudio

ali svako ko je kompetentan i kome bi trebalo da se uostalom i dozvoli da se vodi fakcija zna ovo sve i sam

sve u svemu dobro je sta smarate, objasnjeno u kratke crte i ono sto treba da se uradi. Sve ostalo sto je “izostavljeno” treba covek sam uraditi, taj koji pise

• 2 weeks later...

Nije los tutorijal, ali si vecinski naveo stvari koje obicno ljudi i rade kada zele otvoriti fakciju. Fali po meni jos dosta stvari i na prvom mjestu unikatnosti, odnosno estetike samog tutorijala.

10 minutes ago, Matthew^ said:

za to što si rekao da fali još stvari, unikatnost na sampu ne mozes podici zato sto se danas 5% zajednice forsira oko rpa

Mislis mozda 85% igraca boli qrac za estetika, a ostalih 15% hoce da sve bude skockano u fullu. Ne kazem da se sve treba vrtiti oko unikatnosti, ali red bi bio da se i o tome povede racuna, jer je 2022. i danas bi se to trebalo podici na dosta veci nivo nego sto je sad. Mnogo su se pisali bolji i ljepsi tutorijali prije 2-3 godine unazad, nego sto se prave danas. Iako je pola tih tutorijala nestalo, nadam se da vecina igraca zna o cemu pricam, za primjer su bili Mirzini tutorijali koje si mogao citati dva dana, a isto tako estetski sredjeni do kraja.

Edited by la cfi
  • Kakvi su potezi takvi su igraci
  • Ne možeš (realno) da pišeš neku priču za bilo koji sistem i da kažeš da si to smislio iz glave.

To su neke stvari koje se ne uče u školi, ne čuju se kući, pogotovo mafija, crnci, šta znam još ne..

Ne može vama neko da sudi ako vidite neki dobar story za fakciju i izvedete neke reči iz priče ( ne prepisivanje )

Guest
    This topic is now closed to further replies.
    • Create New...